PENAWAR SAKIT DAN RAWATAN PENYAKIT

Perkongsian ilmu penawar sakit dan ubat untuk rawatan penyakit.

Penyakit Jantung: Jenis, Punca, dan Gejala

KONGSIKAN KEPADA RAKAN ANDA!

Terdapat banyak jenis penyakit jantung, dan masing-masing mempunyai gejala dan rawatan sendiri.

Bagi sesetengah orang, perubahan gaya hidup dan ubat boleh membuat perubahan besar dalam meningkatkan kesihatan anda.

Bagi yang lain, anda mungkin perlu pembedahan untuk membuat ticker anda berfungsi dengan baik lagi.

Ketahui beberapa jenis penyakit ini yang biasa dan bagaimana untuk mencegahnya serta bagaimana ia dirawat.

Penyakit Jantung: Jenis, Punca, dan Gejala
Photo: Credit to https://www.webmd.com

Penyakit Arteri Koronari (CAD)

CAD adalah masalah jantung yang paling biasa. Dengan CAD, anda mungkin mendapat penyumbatan dalam arteri koronari anda – kapal yang membekalkan darah ke jantung anda.

Itu boleh mengakibatkan pengurangan aliran darah ke otot jantung anda, memastikan ia tidak mendapat oksigen yang diperlukan.

Penyakit ini biasanya bermula sebagai akibat dari aterosklerosis, keadaan yang kadang-kadang dipanggil pengerasan arteri.

Penyakit jantung koronari boleh menyebabkan kesakitan di dada anda, dipanggil angina, atau menyebabkan serangan jantung.

Sesetengah perkara yang boleh menyebabkan anda menghadapi risiko penyakit arteri koronari yang lebih tinggi adalah:

  • Umur (Bagi lelaki, risiko penyakit ini akan meningkat selepas usia 55 tahun, bagi wanita, risiko meningkat dengan mendadak selepas menopaus.)
  • Tidak aktif
  • Mempunyai diabetes atau sindrom metabolik
  • Sejarah keluarga penyakit jantung koronari
  • Genetik
  • Tekanan darah tinggi
  • Kolesterol “buruk” LDL yang tinggi atau paras kolesterol HDL yang rendah
  • Obesiti
  • Merokok
  • Tekanan

Arrhythmias Jantung

Apabila anda mengalami arrhythmia, jantung anda mempunyai corak pemukulan yang tidak teratur. Aritmia serius sering timbul dari masalah jantung lain tetapi mungkin juga berlaku pada mereka sendiri.

BACA JUGA>>>  Kesan Penyakit Kencing Manis - Terhadap Organ Dalam Badan Manusia

Kegagalan jantung

Dengan kegagalan jantung, jantung anda tidak mengepam darah dan juga untuk memenuhi keperluan badan anda.

Ia biasanya disebabkan oleh penyakit arteri koronari, tetapi ia juga boleh berlaku kerana anda mempunyai penyakit tiroid, tekanan darah tinggi, penyakit otot jantung (kardiomiopati), atau keadaan lain yang tertentu.

Penyakit Injap Jantung

Hati anda mempunyai empat injap yang membuka dan menutup aliran darah langsung antara empat bilik jantung, paru-paru, dan saluran darah.

Kecacatan boleh menyebabkan sukar bagi injap untuk membuka dan menutup cara yang betul. Apabila itu berlaku, aliran darah anda boleh disekat atau darah boleh bocor. Injap anda tidak boleh dibuka dan ditutup dengan betul.

Penyebab masalah injap jantung termasuk jangkitan seperti demam reumatik, penyakit jantung kongenital, tekanan darah tinggi, penyakit arteri koronari, atau akibat serangan jantung.

Penyakit injap jantung termasuk:

Endokarditis.

Ini adalah jangkitan yang biasanya disebabkan oleh bakteria, yang mungkin memasuki darah dan berakar di hati anda semasa sakit, selepas pembedahan, atau selepas menggunakan ubat intravena. Ia sering berlaku jika anda sudah mempunyai masalah injap.

Antibiotik biasanya boleh menyembuhkannya, tetapi penyakit ini mengancam nyawa tanpa rawatan.

Jika injap jantung anda rosak parah akibat daripada endokarditis, anda mungkin memerlukan pembedahan penggantian injap.


Penyakit jantung reumatik.

Keadaan ini berlaku apabila otot jantung dan injap anda rosak oleh demam reumatik, yang dikaitkan dengan tekak strep dan demam merah.


Penyakit jantung rematik adalah lebih biasa pada awal abad ke-20. Tetapi doktor kini dapat mencegahnya dengan menggunakan antibiotik untuk merawat penyakit-penyakit yang menyebabkannya. Sekiranya anda mendapatkannya, gejala-gejala biasanya muncul beberapa tahun selepas jangkitan.

Penyakit Perikardium

Apa-apa penyakit perikardium, kantung yang mengelilingi hati anda, dipanggil penyakit perikardium. Salah satu penyakit yang lebih biasa adalah perikarditis atau keradangan pericardium.

BACA JUGA>>>  Penyakit Gout: Punca dan Rawatan - Cara Mencegahnya

Ia biasanya disebabkan oleh jangkitan virus, penyakit radang seperti lupus atau rheumatoid arthritis, atau kecederaan pada perikardium anda. Perikarditis sering mengikuti pembedahan jantung terbuka.

Cardiomyopathy (Penyakit Otot Jantung)

Cardiomyopathy adalah penyakit otot jantung anda, atau miokardium. Ia akan diregangkan, menebal, atau kaku. Hati anda mungkin terlalu lemah untuk pam dengan baik.

Terdapat banyak kemungkinan penyebab penyakit ini, termasuk keadaan jantung genetik, tindak balas terhadap ubat atau toksin tertentu (seperti alkohol), dan jangkitan dari virus. Kadang-kadang, kemoterapi menyebabkan cardiomyopathy. Ramai kali, doktor tidak dapat mencari punca sebenar.

Penyakit Jantung Congenital

Penyakit jantung kongenital berlaku apabila ada masalah ketika jantung terbentuk dalam bayi yang masih dalam rahim.

Kecacatan jantung kadang-kadang membawa kepada masalah selepas kelahiran, tetapi kali lain tidak ada gejala sehingga anda menjadi dewasa.

Kecacatan septum adalah antara masalah jantung kongenital yang paling biasa.

Ini adalah lubang di dinding yang membelah sisi kiri dan kanan hati anda. Anda boleh menjalani pembedahan untuk memasang lubang.

Satu lagi jenis kecacatan dipanggil stenosis pulmonari. Injap sempit menyebabkan penurunan aliran darah ke paru-paru anda. Pembedahan boleh membuka atau menggantikan injap.

Dalam sesetengah bayi, satu saluran darah yang kecil yang dikenali sebagai duktus arteriosus tidak ditutup pada saat lahir.

Apabila ini berlaku, beberapa darah meletus kembali ke arteri paru-paru, yang menimbulkan ketegangan di hati anda.

Doktor boleh merawat ini dengan pembedahan atau kadang-kadang dengan ubat.

BACA JUA>>>Cara hilangkan sakit gigi berlubang dengan cepat!