PENAWAR SAKIT DAN RAWATAN PENYAKIT

Perkongsian ilmu penawar sakit dan ubat untuk rawatan penyakit.

Bolehkah dehidrasi memburukkan diabetes? Ini jawapannya

KONGSIKAN KEPADA RAKAN ANDA!
Bolehkah dehidrasi memburukkan diabetes? Ini jawapannya

Bolehkah dehidrasi memburukkan diabetes. Adakah anda tahu bahawa ternyata bahawa dehidrasi dan kencing manis berkait rapat?

Dehidrasi boleh memburukkan kencing manis. Gula darah tinggi boleh berlaku kerana dehidrasi.

 

Diabetes adalah penyakit yang tidak boleh diubati. Anda hanya boleh meminimumkan kesan buruk yang timbul dan mencegah ancaman komplikasi dengan mengawalnya.

Kunci utama dalam pengurusan diabetes adalah menjaga kadar gula dalam darah dalam batas yang selamat. Diabetes yang tidak terkawal sering membawa kepada gula darah tinggi, alergi hiperglikemia. Walau bagaimanapun, keadaan ini sebenarnya boleh dicegah dengan cara yang sangat mudah, iaitu dengan meminum banyak air.

Hubungan dehidrasi dan diabetes

Bolehkah dehidrasi memburukkan diabetes?

Adakah anda tahu bahawa ternyata bahawa dehidrasi dan kencing manis berkait rapat?

Apabila gula darah tidak terkawal dan menjadi terlalu tinggi, anda mengalami keadaan yang disebut hyperglycemia.

Dalam keadaan ini, darah yang mengalir di dalam badan anda mempunyai kandungan gula yang tinggi.

Tahap gula darah yang terlalu tinggi membuat badan tidak dapat memecahkan semua gula yang beredar. Akibatnya, glukosa dalam darah akan dikeluarkan bersama-sama dengan air kencing.

Banyak faktor boleh menyebabkan hyperglycemia pada pesakit kencing manis.

Seperti yang dilaporkan oleh laman web Mayoclinic, beberapa punca termasuk pilihan makanan, jarang melakukan aktiviti fizikal, keadaan penyakit tertentu, atau melupakan penggunaan ubat penurun gula darah.

BACA JUGA>>>  PENAWAR UBAT SAKIT GOUT

Hyperglycemia tanpa rawatan boleh berkembang menjadi keadaan yang lebih teruk dan memberi impak kepada keadaan kesihatan yang lain.

Gula darah tinggi yang tidak mendapat perhatian khusus boleh menyebabkan pesakit kencing manis menjadi koma dan memerlukan rawatan kecemasan khas.

Tahap gula darah tinggi dalam jangka masa panjang juga akan membawa anda berisiko untuk pelbagai komplikasi diabetes, seperti buta, masalah saraf, masalah jantung, dan masalah fungsi seksual.

Gejala hiperglikemia

Adalah penting untuk mengetahui tanda awal hiperglikemia untuk mengambil langkah-langkah rawatan yang betul. Beberapa gejala awal gula darah tinggi ialah:

 • Menghidupkan lebih kerap
 • Urin menjadi lebih tebal (terlalu kuning)
 • Kadang-kadang dahaga
 • Visi merosot
 • Keletihan
 • Sakit kepala

Gejala-gejala yang lebih teruk boleh muncul apabila anda tidak segera mengikuti tahap gula darah anda yang telah melambung, seperti:

 • Nafas yang berbau buah
 • Mual dan muntah
 • Sesak nafas
 • Mulut kering
 • Limp
 • Bingung
 • Komma
 • Sakit di perut bahagian atas

Mengapa anda kerap dan dahaga apabila gula darah tinggi?

Apabila kadar gula darah tinggi dalam darah, tubuh mempunyai mekanisme untuk mengeluarkan gula dalam darah melalui air kencing. Melepaskan gula bersama air kencing, membuat air kencing lebih pekat.

Untuk mengeluarkan kelebihan glukosa melalui air kencing, buah pinggang akan cuba mengambil cecair badan. Itulah sebabnya pesakit kencing manis yang mempunyai paras gula darah tinggi akan merasa haus kerana cecair badan mereka diambil untuk proses perkumuhan air kencing.

Minum banyak boleh menghalang gula darah tinggi, bagaimana boleh terjadi?Bolehkah dehidrasi memburukkan diabetes

Cara umum yang anda tahu setakat ini untuk mengurangkan tahap gula darah adalah untuk mengurangkan makanan manis, mengambil ubat, dan senaman. Walau bagaimanapun, sebenarnya minum banyak air juga dapat membantu mengurangkan kadar gula darah.

BACA JUGA>>>  Sejarah COVID-19 dari Wuhan China

Cara mudah dan murah bukan?

Dalam penyelidikan yang dijalankan pada tahun 2011, seperti yang dilaporkan oleh Diabetes.co.uk, peningkatan pengambilan cairan badan dapat mencegah hiperglikemia dan melambatkan kencing manis.

Para penyelidik juga menggariskan kemunculan vasopressin hormon yang berlaku apabila dehidrasi berlaku.

Hormon vasopressin adalah hormon yang mengawal cecair badan. Kemunculan vasopressin hormon adalah faktor risiko untuk hiperglikemia dan diabetes.

Seperti yang dilaporkan oleh WebMD, dalam kajian kira-kira 3,600 orang yang mempunyai paras gula darah normal, menjelaskan bahawa mereka yang minum 34 gelas air setiap hari mempunyai risiko 21 peratus lebih rendah untuk mengembangkan hiperglikemia dalam tempoh sembilan tahun akan datang berbanding mereka yang hanya menggunakan 16 gelas air sehari atau kurang.

Walaupun penyelidikan itu tidak dapat memberikan bukti saintifik yang lebih kuat, memandangkan hiperglikemia juga dipengaruhi oleh pelbagai faktor (seperti jantina, berat badan, dan aktiviti fizikal), minum banyak air telah terbukti mempunyai manfaat yang baik, kata Ronan Roussel, pensyarah dan pensyarah kesihatan di Hospital Bichat, Paris.

Air tidak mengandungi karbohidrat atau kalori. Itulah sebabnya, minuman ini adalah minuman terbaik yang boleh dimakan oleh pesakit kencing manis.

Apabila anda minum banyak air, tubuh anda akan mendapat penghidratan yang mencukupi. Apabila paras gula darah anda melonjak dan tidak boleh dipecahkan oleh semua badan, buah pinggang akan membantu mengalir melalui air kencing.

Mekanisme buah pinggang dalam meresap glukosa bersama-sama dengan air kencing pasti memerlukan banyak cecair.

Buah pinggang kemudian akan mengambil cecair badan anda.

Apabila badan anda terhidrasi dengan baik daripada minum banyak, perbelanjaan glukosa melalui air kencing akan berlaku dengan lebih mudah.

BACA JUGA>>>  Apakah penyakit jantung & penyebab sakit jantung

Jadi, sebaliknya, jika anda tidak cukup minum, tubuh anda akan cuba mengambil cecair badan anda dari sumber lain, seperti air liur dan air mata.

Sekiranya keadaan ini ditinggalkan, anda akan menjadi kering. Perlu diingat bahawa dahaga adalah salah satu isyarat dehidrasi ringan yang dihantar oleh badan anda.

Bolehkah dehidrasi memburukkan diabetes. Berapa banyak air yang perlu saya minum?

Pihak Berkuasa Keselamatan Makanan Eropah mengesyorkan jumlah air yang berikut untuk memastikan diri anda terhidrat dengan betul, iaitu:

 • Perempuan: 1.6 liter air
 • Lelaki: 2 liter air

Anda juga perlu mengambil air dalam tempoh yang tetap. Iaitu, jangan tunggu sampai haus minum. Minum walaupun anda tidak merasa dahaga.

Jumlah di atas adalah pengambilan jumlah cecair yang anda perlukan yang boleh anda dapatkan dari sebarang jenis minuman, walaupun air adalah minuman terbaik.

 

Jadi bolehkah dehidrasi memburukkan diabetes?

SEMUA JAWAPAN ADA DI ATAS.

BACA JUGA>>>Senarai nama ubat untuk mengubati sakit gigi- Anda wajib tahu!