Apakah serangan jantung?

By | October 30, 2019
KONGSIKAN KEPADA RAKAN ANDA!

Mempunyai serangan jantung adalah menakutkan terutama jika anda tidak mengalami sebarang tanda amaran. Jadi apakah serangan jantung itu?

Serangan jantung senyap adalah serangan jantung yang berlaku dengan sedikit atau tiada gejala.

Terdapat banyak langkah yang boleh diambil untuk mengelakkan serangan jantung diam. Salah satu tindakan yang paling penting adalah untuk mengadakan lawatan kesihatan tahunan.

Mempunyai serangan jantung adalah menakutkan terutama jika anda tidak mengalami sebarang tanda amaran. Jadi apakah serangan jantung?
Photo credit to https://mdpremier.com

Semasa lawatan penting ini doktor anda boleh memeriksa anda dan menentukan sama ada anda berisiko untuk penyakit jantung.

Apa lagi doktor anda akan bertanya kepada anda tentang faktor risiko yang berpotensi dan sejarah perubatan keluarga anda.

Apakah serangan jantung? Ketahui faktor risiko anda

Faktor risiko serangan jantung senyap adalah sama dengan mereka untuk serangan dengan gejala fizikal.

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) beberapa keadaan kesihatan gaya hidup dan umur anda serta sejarah keluarga dapat meningkatkan risiko penyakit jantung anda.

Faktor risiko termasuk:

  • Tekanan darah tinggi (hipertensi)
  • Kolesterol tinggi
  • Diabetes
  • Diet yang tidak sihat
  • Tidak aktif fizikal
  • Obesiti atau berlebihan berat badan
  • Minum alkohol yang terlalu banyak
  • Penggunaan tembakau

Sesetengah orang mungkin akan berasa mual atau senak secara umum sebelum serangan jantung. Ini adalah symtom bahawa anda kemungkinan akan diserang penyakit jantung.

Ujian untuk penyakit jantung

Kerana orang yang mempunyai serangan jantung senyap sering tidak mempunyai gejala yang melibatkan doktor anda dalam penjagaan anda bahkan lebih penting.

Satu-satunya cara doktor anda boleh menentukan jika anda mempunyai serangan jantung adalah untuk memerintahkan ujian pengimejan tertentu.

BACA JUGA>>>  Apakah penyakit jantung & penyebab sakit jantung

Ujian ini mungkin termasuk elektrokardiogram (EKG) echocardiogram (ultrasound jantung) atau ujian tekanan.

Ujian ini memberikan maklumat utama kepada doktor anda yang akan mengesahkan sama ada anda mempunyai serangan jantung.

Apa yang boleh anda lakukan

Jika anda mempunyai sejarah keluarga penyakit jantung, ini tidak bermakna anda akan mengalami serangan jantung yang diam atau masalah jantung yang lain.

Terdapat banyak perubahan gaya hidup yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan kemungkinan serangan jantung diam atau keadaan lain yang berkaitan dengan penyakit jantung.

Sekiranya anda merokok, dapatkan bantuan dan sokongan supaya anda boleh berhenti. Sesetengah hospital mempunyai kelas program pemberhentian merokok atau kumpulan sokongan.

Sekiranya anda mempunyai tekanan darah tinggi tanya doktor anda untuk mendapatkan bantuan dalam menguruskan hipertensi. Buat senaman yang kerap dan diet rendah natrium boleh membantu.

Sekiranya anda menghidap diabetes, uruskan gula darah dan diet dengan bantuan doktor atau pakar pemakanan yang bekerja dengan orang yang menghidap diabetes.

Cuba untuk aktif selama dua hari berturut-turut untuk lakukan aktiviti fizikal. Bangun dan gerakkan setiap 30 minit untuk membantu anda menjadi lebih aktif.

Jika anda berlebihan berat badan atau gemuk pertimbangkan untuk mencuba pelan pemakanan yang sihat atau mendapatkan bantuan pakar diet atau pemakanan yang berdaftar.


Sekiranya anda tidak bersenam, ini adalah masa untuk bergerak. Ia mengambil masa untuk mencipta tabiat baru supaya tidak digalakkan.

Mulakan dari yang langkah kecil dahulu dengan berjalan selama sepuluh minit sehari. Secara beransur-ansur anda tingkatkan tempuh anda berjalan sekiranya anda rasa anda sudah kuat untuk berjalan lebih lama dan lebih jauh lagi.

Anda tidak perlu menyertai gym untuk menjadi aktif. Melangkah berjalan kaki atau melakukan kerja di halaman rumah adalah satu langkah yang betul.

BACA JUGA>>>  Cara hilangkan sakit gigi berlubang dengan cepat!


Walaupun beberapa faktor risiko penyakit jantung seperti umur dan sejarah keluarga tidak dapat dikawal, anda dapat menurunkan risiko anda dengan mengubah faktor yang dapat anda kendalikan.

Membuat perubahan gaya hidup sihat memberi kuasa dan boleh mengurangkan kemungkinan penyakit jantung termasuk kemungkinan serangan jantung terjadi!