PENAWAR SAKIT DAN RAWATAN PENYAKIT

Perkongsian ilmu penawar sakit dan ubat untuk rawatan penyakit.

Apakah arteri koronari dan apakah peranannya penting?

KONGSIKAN KEPADA RAKAN ANDA!

Apakah arteri koronari

Jantung adalah organ vital yang berfungsi untuk menerima dan mengepam darah ke seluruh tubuh. Di dalam hati, ada saluran darah yang besar yang disebut arteri koronari.

Tugas arteri koronari adalah mengalirkan darah baru yang kaya oksigen dari jantung ke otot jantung. Berikut adalah penerangan ringkas mengenai arteri koronari dan fungsi mereka.

Arteri koronari adalah saluran darah utama jantung

Apakah arteri koronari?Arteri koronari adalah salah satu daripada tiga saluran darah utama yang mengelilingi jantung. Arteri mempunyai dinding yang cukup elastik supaya mereka dapat mengekalkan tekanan darah yang konsisten.

Jantung adalah organ vital yang berfungsi untuk menerima dan mengepam darah ke seluruh tubuh. Di dalam hati, ada saluran darah yang besar yang disebut arteri koronari.
Photo: credit to https://www.webmd.com

Berdasarkan gambar di atas, terdapat dua jenis arteri koronari yang terdapat di dalam hati, iaitu:

Arteri Koronari Utama Kiri

Fungsi utama arteri koronari kiri untuk membekalkan darah ke bahagian kiri otot jantung (ventrikel dan atrium kiri). Arteri koronari kiri utama kemudian terbahagi kepada:

Kiri Anterior Descending Artery (LAD), berfungsi untuk membekalkan darah ke bahagian atas dan kiri jantung.
Kiri Circumflex Artery (LCX), cawangan arteri kiri utama yang mengelilingi otot jantung dan memberikan darah kepada bahagian luar dan belakang jantung.

Arteri Koronari kanan

Arteri koronari kanan bertanggungjawab untuk membekalkan darah ke ventrikel kanan, atrium kanan, SA (sinoatrial) dan AV (atrioventricular).

Arteri koronari kanan cawangan ke arteri kanan Posterior Menurun, dan arteri marginal akut. Bersama LAD, arteri koronari yang betul membantu membekalkan darah ke blok jantung.

Arteri koronari mempunyai beberapa cawangan yang lebih kecil iaitu obtuse marginal (OM), perforator septal (SP), dan diagonal.

BACA JUGA>>>  Apakah penyakit jantung & penyebab sakit jantung

Kenapa arteri koronari penting?

Fungsi arteri koronari adalah untuk membekalkan darah dan oksigen ke otot jantung. Gangguan atau penyakit arteri koronari boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius.

Kerosakan pada arteri koronari dapat meningkatkan risiko serangan jantung dan kematian akibat kehilangan atau pengurangan oksigen ke otot jantung.

Apakah penyakit ini?

Apakah arteri koronari? Penyakit jantung koronari atau penyakit arteri koronari adalah keadaan pembentukan plak di arteri koronari.

Pembentukan ini boleh berlaku perlahan-lahan dan secara beransur-ansur dalam jangka masa yang panjang, bahkan hingga bertahun-tahun. Keadaan ini sering dirujuk sebagai aterosklerosis.

Pembentukan plak boleh mengeras dan membahayakan risiko. Arteri koronari yang pecah dapat mencetuskan gumpalan darah dan juga dapat menghalang aliran darah.

Keadaan ini boleh meningkatkan risiko serangan angina atau jantung. Risiko lain yang boleh disebabkan ialah arrhythmia (masalah degupan jantung) dan kegagalan jantung.

BACA JUGA>>>Cara Mengatasi Darah Tinggi [Menggunakan Kaedah Semulajadi?]

INFO LANJUT